ORYANTALİZM ASLINDA NEDİR?

1.       Kaynaklara baktığınız zaman “Oryantalizmin” birçok tanımını görürsünüz. Bunların çok önemi yok benim için. Ben oryantalizmi nasıl anladığımı yazacağım. Yorum sizin.



2.       Oryantalizm; "Batı'nın her açıdan Doğu'dan üstün olduğunu savunan ve insanları buna ikna etmeye çalışan ve bu amaç için her yolu kullanan kurgusal ve art niyetli “faşist” bir düşünce sistemidir (!)
3.       Bu sistemde “Doğu” ısrarla “egzotik ve erotik” bir yer olarak tanıtılır. Masalsı, renkli bir yer. Ama bu yer; üç kağıtçı, doyumsuz,  libidosu yüksek ve yalancı insanlar diyarıdır


4.       Kadın bedeni, erotik dans, “Altına ve mala” düşkünlük imajı yaratılır “Doğulu” için. Dindarlık görünümlerinin altında aslında herkesin fuhuş yaptığı, küçük kızlara düşkün erkeklerin yaşadığı bir yerdir Doğu... Aslında iki yüzlü insanlar coğrafyası.

5.       Doğu hayalcidir, tembeldir, uçkuruna düşkündür, akıl yerine duygusallık (iyi anlamda değil) egemendir. Buna karşı “Batı” akılcıdır, emek ve akıl egemen bir yerdir. Bilim ve mantık hakimdir Batı’da ve batılıda

6.       Bu akımda Doğuyu anlatan resim, sinema ve romanlar da “Mekanlar” hep tarihi yerlerden seçilir. Bazen de çöl ve sıcaklık... Sürekli bir erotizm vurgusu yapılmaya çalışılır. Hep oturan tembel insanlar... Dikkat edin Doğulu insan hep “Miskin” olarak betimlenir.

7.       Doğu pistir. Sokakları berbattır. Sinekler vardır her yerde. Elleriyle yemek yiyen pis insanlar vardır Doğuda... Her yere pisleyen insanlar…

8.       Filmlerinde, romanlarında, resimlerinde konuyu o kadar ustaca ve fark ettirmeden işlerler ki “Doğuyu“ övüyorlar sanırsınız. Ama yukarıda işlediğim olumsuzlukları bilinç altına ustaca enjekte ederler...


9.       Batı'nın Doğuya merakı çok eskidir. Ama Oryantalizm denen düşüncenin başlangıç tarihi olarak Napolyon'un Mısır Seferini başlangıç sayanlar çoktur.

10.   Doğudaki medeniyetler karşısında komplekse giren Batı'nın kendini dengelemek ve iyi hissetmek için kullandığı bir araçtır Oryantalizm...

11.   Yazdıkları romanlarda, tiyatro eserlerinde ya da sinema filmlerinde doğulu olup ta başarılı olan bütün karakterlerin aslında “Batı” kafalı olduğu fikrini empoze ederler. Mesela o karakterlerin çoğu aslında doğu değerleriyle çatışır, ya da kendi dininin dindarı değildir. Çünkü doğulu olup güzel işler yapmak mümkün değildir.

12.   Doğunun değerlerine haklı bütün başarılı adamlarına itibar suikasti uygularlar. Doğunun bütün değerlerine bağlı komutanlarına “Barbar-Kan emici- yaftasını yapıştırılar.

13.   Bunu örneklendireyim; Fatih Sultan Mehmet, entelektüelliği ile herkesin takdir ettiği bir padişahtır. Bu konuda aksi iddia edilmemiştir.  Peki ne yapılmıştır? Oryantalist bakış açısı ile Fatih’in aslında Müslüman olmadığı, Hristiyan olduğu iddia edilmiştir. Sanırım tezimize bundan iyi örnek olamaz.

14.   Ayrıca bu coğrafyadaki kadim uygarlıklar ile bu bölgede yaşayan insanların alakası olmadığı sürekli vurgulanmaya çalışılmıştır. Çünkü doğulu uygarlık yaratamaz imajı vermek isterler.  Sümerler, Asurlar, Hititler, Antik Mısır gibi uygarlıkları bir şekilde kendileriyle ilişkilendirmeye çalışmış bunu beceremeyince “Arkeolog Misyonerler” aracılığıyla çok ustaca metodlarla uyduruk bir antik tarih inşa etmeye çalışmışlardır, ama; bu yalanlar yavaş yavaş deşifre olmaya başlamıştır.

15.   Batı, Doğuyu Oryantalist eserlerle ciddi mana da aşağılamış ve Doğu'nun kendisini Batı'nın tanımlamadığı gibi görmesini sağlamıştır. Örnekleri çoktur.


16.   Furkan Emiroğlu'nun şu tespiti ile güzeldir; “Batı, dünya üzerinde tek uygarlığın Batılı uygarlık olduğunu zihinlere kazımaya çalışmaya devam etmektedir. Doğu ulusların Batılılara benzemesi gerektiğini ima etmektedir.Bu yüzdendir ki Avrupa, çok kültürlülüğe tahammül edememektedir. Böylece oryantalist zihniyet; ırkçılığa, göçmen krizlerine ve kültürel hegemonya sağlama isteği sonucu diğer toplumların kimliklerinden vazgeçişlerine sebebiyet vermektedir...”.

17.   Sözü burada Edward Said’e verelim. Der ki ; “ Oryantalizm, Doğu’ya hâkim olmak, onu yeniden kurmak ve onun âmiri olmak için Batı’nın bulduğu bir yoldur”

18.   SONUÇ: Oryantalizm hız kesmeden varlık nedenine uygun işler yapmaktadır. Doğu ülkelerinde kilit noktalara sürekli bu Oryantalist Kafa ile yetişmiş insanların gelmesi tesadüf müdür?

19.   Bu yapı son olarak bu ülkede sözde İslami bir Cemaat bile inşa etmiştir. Aslında her İslam ülkesinde İslam’a hakaret eden oryantalist kafalar da vardır; İslami Cemaat (!) Lideri olan Oryantalist  kafalı insanlarda. Milliyetçi görünümlü Oryantalist kafalar da…

20.   Yani Doğu memleketlerinde kültürünü, değerlerini, dinini, insanını aşağılayan adamların önü  adeta görünmeyen bir güç tarafından açılmakta kilit noktalara getirilmektedir.

21.   Yerli ve Milli söylemi belki kullanıla kullanıla itici bile gelmeye başlasa da felsefik ve konjonkturel anlamda çok anlamlı bir söylemdir. Evrensel olmak için de, kültürünü, değerlerini, dinini muhafaza etmek için de esas önemli olanı; var olmak için de "Yerli ve Milli" olmak adeta bir zorunluluk haline gelmiştir artık.

 Vesselam…

Tolga Tanolcay

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EHL-İ KİTABI ve ONLARIN KUTSAL KAYNAKLARINI NE KADAR TANIYORUZ?

Peygamberimiz (SAV) Neden Bir Ay Süresince Eşlerine Küstü?

Unuttuğumuz Ülke Irak-2: Saddam Hüseyin Dönemi (Bir Babil Rüyası)