ARAKAN NERESİ? ROHİNGYALAR KİM? ZULÜM ve SOYKIRIMIN EN ACIMASIZ HALİ...


1.     Arakan ve orada yaşananları derledim bu yazımda. Arakanlı Müslümanların dramı bitmedi, bitmiyor ve böyle giderse bitmeyecek. Hadi Arakan'da neler olduğunu bir görelim hep beraber.
Fotoğraf: Christophe Archambault / AFP

. 2.  “Myanmar” adı verilen ülke; İngilizce’de, “Burma”; Fransızca’da ise “Birmanya” olarak geçer. Resmi kullanımda ise adı;  “Birleşik Myanmar Cumhuriyeti” dır.


3.       Ülke 1948’de İngilizlerden bağımsızlığını kazandı fakat o yıldan beri çok katı bir cunta tarafından yönetiliyor...

4.       Toplam 60 milyon nüfusu olan Ülke “Yedi” eyaletten oluşuyor, kuzeybatı sınırında bulunan Arakan (Rakhin) bu yedi eyaletten biri.


5.       Burada yaşayan Müslüman etnik gruba “Rohingyalar” deniyor, yani; Güneydoğu Asya'da esas olarak Myanmar'ın Arakan Eyaleti′nde yaşayan, mülteci olarak da Bangladeş ve Malezya′da da görülen ve dilleri Hint-Avrupa dil ailesine giren Sünni Müslüman bir halktır Rohingyalar. 

6.       Daha önceki yıllarda kimlikleri olan, seçme ve seçilme hakkına sahip olan Rohingyalar,  1982 yılından beri Myanmar vatandaşı olarak kabul edilmiyor, ülkedeki 135 resmi etnik gruptan birisi olarak görülmüyorlar. Adeta vatansız bir topluluk haline getirildiler. Ülke içinde bir yerden bir yere gitmeleri yasak, temel devlet desteğini almıyorlar ve kamplarda yaşıyor bu insanlar.



7.       Zümrüt, yakut, petrol, pirinç ve kereste zengini bu ülkede, eyaletler, aslında etnik ve dini gruplara göre ayrılmış, ancak; ayıranlar Burmalılar değil, İngilizler. İngilizler tarafından bu tarım alanlarında çalıştırılmak üzere Arakan’a (Rahkin) yerleştirilen başka Müslümanlar varsa da Rohingyalar’ın 12. Yüzyıldan beri bu bölgede olduğu biliniyor. Sayıları Soykırımdan önce 1.5 milyon civarındaydı. Ve sonuç olarak Arakan bölgesi, Müslüman nüfusun yoğun olduğu bir bölgedir.

8.       Myanmar (Burma, Birmanya)’nın çoğunluğu Budist. Hatta resmi rakamlara göre oran Budistlerin oranı %89. Fakat uluslararası kuruluşlar Müslümanların oranının %20’ler civarında olduğunu söylemekteler.

9.       Ve Myanmarlı Faşist cuntacılar (mevcut yönetim) Müslümanları İngilizlerin getirip yerleştirdiği yabacı unsurlar olarak görüyorlar. Yukarıda da belirttiğimiz gibi resmi etnik gruplar arasına Müslümanları sokmuyorlar. Özetle yok sayıyorlar.
Fotoğraf: Mohammad Ponir Hossain / Reuters)
10.   Yönetimin ırkçı ve tek tipleştirme eğilimli söylemi Budist halkın da yavaş yavaş Müslümanları ötekileştirmesine neden oluyor.

11.   Yine dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi Myanmar’da da üstelik devlet destekli Irkçılık artıyor. Netice de Müslümanlar istenmeyen yabancılar olarak görülüyor ve öfke artırılyor. Oluşturulan bu öfke sonucunda, Arakan soykırımının nasıl başladığını bir hatırlayalım isterseniz;

12.   Mayıs 2012 de Budist bir kadın tecavüze uğrayıp öldürülüyor. Bu işin sorumlusu olarak Müslüman Rohingyalıları gören Budist Rakhine halkı öç alma girişimine başlıyor.

13.   Oysa gerçek şu; 3 kişilik bir Budist Rahip grubu, 26 yaşındaki Burmalı bir kadına tecavüz edip ardından onu öldürdüler.Kadına tecavüz eden 3 kişiden birisi, kendisinin erkek arkadaşıydı ve kısa süre önce kadın tarafından terk edilmişti. Fakat aynı kadına tekrar geri dönmek istemesine rağmen, kadın tarafından reddedildi.

14.   Bunun ardından aynı kadın kendisine farklı bir erkek arkadaşı buldu. Bu durumu kaldıramayan eski erkek arkadaşı, yanına 2 kişiyi de alarak önce kadına tecavüz etti ve daha sonra da onu öldürdüler.

15.   Neticede sorumlu olarak 3 tane masum Müslüman genç tutuklanır. Tutuklanan gençlerden bir tanesi dövülerek öldürülür. Diğer ikisi de mahkeme tarafından ölüm cezasına çarptırılır.

16.   Böylece hükümet, bir iftira vasıtası ile tüm dünyanın gözü önünde Müslümanlara karşı bir soykırımın ilk tohumlarını atmış olur.

17.   Bu hadiseyi takip eden aylarda, birçok radikal rahip, Burma içerisinde/dışarısında Rohingyalara karşı bir anti propaganda başlattılar.

18.   Burmalılara karşı kullandı slogan şöyleydi ; “Rohingya" Burma'nın bir vilayeti değildir. Onlar Bangladeş'ten gelen illegal göçmenlerdir”. Bu cümle aslında gerçek niyetin deşifre edilmesidir.

19.   Ardından 3 Haziran 2012 tarihinde “Toungup” şehir merkezinde, 8 Müslüman hacı ve yanlarında bulunan 2 otobüs muavini ve bir kadın, Budist Rahipler tarafından öldürüldüler. 5 kişi ise kaçarak canlarını kurtarabildi.

20.   Hadise olduğu sırada öldürülen hacılar Thandwe’deki “Thetsa” mescidindeki bir islami/ilmi bir toplantıdan dönüyorlardı.

21.   Kısa süre sonra  Hac’dan dönen bir otobüsteki 8 hacı yine rahipler tarafından polislerin gözü önünde öldürüldü.

22.   Benzer elim olaylar devam etti. Burma hükümetinin verdiği destekle ve iç güvenliği tehdit ettikleri gerekçesi ile rahipler tarafından Müslümanların köyleri baskına uğramaya ve yakılmaya başlandı.

23.   Bu kıvılcım, hala devam eden büyük bir katliama dönüşmüş durumda. Kaçabilenler komşu ülkelere kaçıyor, gerisi öldürülüyor. Üstelik yönetim de ‘teröristleri’ bertaraf etmek için bu katliamın ortağı durumunda.

24.   Rohingyaların, büyük çoğunluğu Bangladeşli, fakat Bangladeş bu Müslümanları kesinlikle ülkeye almıyor. Bir Bangladeşli bir Arakanlıyı misafir ederse hemen sınır dışı ediliyor. Mülteciler, sınırda oluşturulan kamplarda çok perişan halde yaşıyorlar. Bu kampların bulunduğu yerin adı  “Cox bazaar”.

Fotoğraf: Mohammad Ponir Hossain / Reuters)

25.   Rohingyalıları,  Bangladeşlilerden ayıran elmacık kemiklerinin çıkık olmasıdır. Bu sebeple Bangladeş'e geçseler bile Coxbazar dan çıkamıyorlar. Arakanlı kadınlar çıkık elmacık kemiklerini saklamak için Bangladeş'e geçtiği andan itibaren peçe takmak zorundadır.

26.   Ayrıca Rohingyalıların, Rakhineliler tarafından dışlanma sebebi ise bölgeye Yemenli Tüccarlar vesilesi ile Müslüman olmaları. Bangladeş Hükûmeti'nin Cemaat-i İslami üyelerinin idam edilme nedenlerinden birisi de Arakan meselesine sahip çıkmalarıdır. Bu kadar zorluğa rağmen İslam Coğrafyası içinde nüfusa oranla en fazla hafız çıkartan bölgesidir Arakan.

27.   Rohingyalılar’ın  köyleri yakılmaya ve bu Müslüman halk  katledilmeye devam ediyor. Çünkü söylediğimiz gibi olay bir devlet politikasına dönüşmüş  ve Myanmar hükümeti çıkardığı kanunlarla bu soykırımı resmen meşrulaştırmış durumda.

28.   Rohingyalılar,  hiçbir yerden destek alamıyorlar. Dünya uzun bir süre görmedi, görmüyor. Perişan haldeler. Katliamın dışında kalan Müslüman kadınlar sürekli tecavüze uğruyor. Bu dönemde yine en çok insani yardım götüren ülkelerin başında Türkiye yer aldı.

29.   Öte yandan, Burma ile komşu Hindistan’ın Assam eyaletinde de Hindularla Müslümanlar arasında çatışmalar yaşanıyor, sorunun temelinde yine Bangladeşli göçmenler var.

Fotoğraf: Mohammad Ponir Hossain / Reuters)
30.   Olayların bir başka nedenini de Myanmar’ın Çin ve ABD arasında artan rekabetin bir savaş alanı olmasına bağlayanlar da var.

31.   Uzun bir süre bu katliam görülmedi ve aradan 3 yıl geçtikten sonra tabiri caizzse olan olduktan sonra. Ve nihayet İslam İşbirliği Teşkilatı adına  Gambiya, Merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanına (UAD),  “Arakanlı Müslümanlara yapılan soykırım nedeniyle Myanmar'a karşı açtığı ve gerekli tedbirlerin alınmasını” talep ettiği davada, UAD, Arakanlı Müslümanların "gerçek ve acil tehdit altında olduğuna" karar vermişti.

32.   Şimdi Myanmar Hükümetinden gelecek cevap ve tepki bekleniyor. Hükümet yetkilisi gerekenlerin yapılacağını söylerken (Mayıs 2020), Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) kararının ardından Myanmar'ı ayrımcılık da dahil bölgedeki vahşeti sona erdirecek adımları hala atmamakla suçladı.

Kızılay Arakanlı Müslümanlara Yardımda bulundu
33.   Rohingyalar, mültecilerin yaşadığı sorunları en derinden hissediyorlar. Batan teknelerde ölenler, kamplarda açlık ve hasatalıktan ölenler, son olarak Covid 19 salgınları almış başını gidiyor. Ve insan olarak da hem Myanmar, hem de Bangladeşliler tarafından sürekli aşağılanıyorlar.

34.   Son olarak “İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün” (HRW) yayınladığı uydu görüntülerinde, Arakan'ın,  Mrauk-U ilçesinin Let Kar köyünde en az 200 yapının Myanmar ordusu tarafından ateşe verildiğini gösteriyor.

35.   Bu arada , “Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu” (ARSA) eski adıyla “Harekat el-Yakin” isimli bir örgüt bulunmakta. Mart 2017'de yeni ismiyle yayımladığı açıklamada “Rohingya topluluğunu savunmak, kurtarmak ve korumak” yükümlülüğünde olduklarını bildirdiler. Grup açıklamasını “Uluslararası hukuktaki meşru hakkımız olan kendini savunma ilkesine uygun olarak kendimizi en iyi şekilde savunacağız” şeklinde yaptı. Grup, Myanmar hükümeti tarafından “terörist” bir organizasyon olarak değerlendiriliyor.

36.   BM'ye göre ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı Ocak 2020 itibariyle  900 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı. Birleşmiş Milletler ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

37.   Sonuç olarak ; Rohingya Müslümanları İslam dünyasının en sahipsiz ve mazlum milletidir. Dünyada mülteciliğin en ağır koşullarını kesinlikle Rohingyalar yaşıyorlar. Ama hiçbir zaman ne Filistin ne Suriye, ne de Irak kadar gündem olmayacak. Belki bu anlamda D. Türkistanla aynı kaderi yaşıyorlar. 

Fotoğraf: Mohammad Ponir Hossain / Reuters)

 Allah Rohingyaların, Doğu Türkistanlıların, Suriyelilerin, Filistinlilerin ve bütün mazlumların yardımcısı olsun…



Derleyen: Tolga Tanolcay

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EHL-İ KİTABI ve ONLARIN KUTSAL KAYNAKLARINI NE KADAR TANIYORUZ?

Peygamberimiz (SAV) Neden Bir Ay Süresince Eşlerine Küstü?

Türkiye'nin Sınırları Nasıl Çizildi, Ayrıntıları Ne Kadar Biliyoruz?