Türkler Kimdir?


1. TÜRKLER kimdir? Hamasetten, karmaşadan, efsaneden uzak ve bilimsel temeli sağlam bir yazı okumak ister misiniz? Bazı bilgiler size aşina, bazıları yeni, bazıları da aykırı gelebilir. Uzun olacak ama sıkılmadan okuyacaksınız diye ümit ediyorum. Buyurun dostlar:  BİZ KİMİZ?


3. "Türklerin tarih sahnesine çıktıkları yer neresi?" sorusuna cevap vermekle başlayalım isterseniz. Ama bu biraz sürpriz gelecek bazılarınıza... Hayır! Orta Asya değil!

4. Türkler’in ilk yurdu öğretilenin aksine Orta Asya değildir. Bugün "Sibirya" olarak bilinen bölgedir aslında. Yenisey ve Angara Nehri arasındaki bölge şeklinde de ifade edebiliriz.


5. Günümüzde hala bu bölgede yaşayan yaşayan bir Türk Boyu bulunmaktadır. "Yakutlar" yada "Sakalar" olarak bilinir bu boy.


6. Türkler büyük bir ihtimalle soğuyup kuraklaşan iklim şartlarının etkisiyle yem bulmak amacıyla güneye yönelen Ren geyiklerinin (yanlış okumadınız) peşinden “güneye” inmişler ve Baykal ve Balkaş göllerinin arasındaki bölgeye yerleşmişlerdir. Bu bölge aşağıdaki haritada görülmektedir.


7. Bu göç yaşam şekillerini değiştirmiş. Toplayıcılığı bırakmış, Ren Geyiklerini, sonra Koyun ve Keçiyi ve asıl önemli olan  “Atı” evcilten toplum olarak tarihe geçmişlerdir. Hayvancılık yapmaya başlamışlardır. Ve AT Türk’ün ayrılmaz parçası olmuştur.


8. Göç yolları üzerinde karşılaştıkları bazı Hint-Avrupa kavimlerle karışmışlar, onlara dil ve kültürlerini de benimsetmişlerdir. Fakat diğer kültürlerden de doğal olarak etkilenmişlerdir. Sayıca artmışlar ve farklı boylar bir araya gelerek ilk devlet oluşumuna gitmişlerdir.

9.Türk kelimesi ilk kez Çin Kaynaklarında MÖ 1766 yılında (Xia Hanedanı zamanında) geçmektedir. "Tujue" şeklinde geçen bu kelime muhtemelen bir halkın adı olarak değil de “Asil, Şanlı, Şerefli” anlamına gelen bir sıfat olarak kullanılmıştır.

10. HUNLAR olarak bildiğimiz bu ilk Türk Devleti hakanları ve budunu kendilerini muhtemelen bu isimle ifade ediyorlardı. Çinliler HUN (Hsiung-Nu) deseler de diğer komşuları bunlara TÖRÜK ya da TÜRÜK diyorlardı.Aslında Hunlardan önce de Türk devletleri vardı. Örneğin İskitler (Sakalar) gibi. Fakat bu konuda bilimsel olarak tam bir uzlaşma olmadığından, genelde Asya Hunları ilk Türk Devleti olarak kabul edilir. Ama şimdilik...

11. MÖ 230 ile MÖ 174 yılları arasında Teoman ve Mete Han zamanında Hunlar altın çağlarını yaşadılar. Türk ve Türkleşmiş bütün boyları bir arada toplayıp çok geniş topraklara sahip bir devlet kurdular. Mete Han’ın ölümü ile devlet zayıfladı ve ardından dağılmaya başladı.


12. Mete Han düzenli orduyu kurdu, Türk ordusunun kuruluş tarihi hala MÖ 209 kabul edilir. Bu Mete'nin hakan olduğu tarihtir. At, Ok, Mızrak Türk’ün vazgeçilmezi ve simgesi oldu. Mete Han hepimizin bildiği Oğuz Kağan’dan başkası değildir.

13. Orta Asya da kurulan bütün Türk Devletlerinin Güney Komşusu MÖ 2000 yılında beri yerleşik hayata geçen, tarım yapan, şehirleşip devletleşen, sanatta, zenatta ve bilgelikte medeniyet tarihinin başını çekmiş hala aynı çoğrafyada yaşayan en uzun ömürlü devlet olan ÇİN’dir.

14. Ve ÇİN ile Türkler arasında bitmek tükenmeyen savaşlar yanında ticari ilişkiler de hep devam etmiştir. Türkler Çin için, Çin Türkler için korkunç bir düşmandır. Çünkü Çin diğer toplumları yutan, asimile eden büyük bir medeniyet, Türkler durdurulamaz savaşçılardır

15. MS 400’ lü yıllarda Hunlar iyice zayıflamışlar ve Türkler Çin tarafından büyük bir kırıma uğratılmışlardır. Tam bir soykırımdır bu. Yalnızca Asena (Açina) Boyu kaçabilmiş ve Altay Dağlarında bulunan Ergenekon vadisine sığınarak kurtulmuşlardır.

16. Türkler 150 yıl içinde toparlanmış ve Bumin Kağan önderliğinde 552 yılında neredeyse Hunlarla aynı bölgede Göktürk Kağanlığını kurmuşlar ve topraklarını genişletmeye başlamışlardır.


17. Göktürk Hakanı İstemi Han döneminde Türk Tarihinde bir kırılma yaşanmıştır.Türkler Çin ile Doğu Roma arasındaki İpek yolunu ele geçirmeyi hedeflemişler ve ikinci anayurtlarını da bırakıp Batıya yönelmişlerdir. (MS 552).

18. Büyük İran medeniyetini neredeyse yok ederek Seyhun ve Ceyhun nehirleri arasını yurt edinmişlerdir. Ve artık o topaklara o isim damgasını vurmuştur: TÜRKİSTAN

19. Türklere has bir özellik: Türklerde anayurt kavramı yoktur. Ele geçirdikleri toprakları hep yeni anayurt kabul ederler asli anayurtlarını hafızalarından silerler. Bu sebeple de uzun geçmişlerinde defalarca yurt değiştirmişlerdir.

20. Bu sebeple her yeni Türk elinde Türk milleti farklı bir kültürel yapı içinde yeniden yeşermiştir. Fakat kimi temel özellikleri bu köklü değişimlere rağmen her nasılsa hiç değişmemiştir.

21. Bunları sıralayalım; 1. Dil 2. Devlet şeklinde teşkilatlanma becerisi 3. Ordu kurma ve savaşma becerisi 4. Soy-Sop takıntısı olamaması. Türkler belki de dünyada en az ırkçı olan millettir.

22. Fakat Türkleri'n bu çok sık yer değiştirmeleri ve kültürel değişime uğramaları onlarda köklü felsefe, bilim, mimari tarzı oluşumunu da izin vermemiştir. Özellikle MS 900 lü yıllara kadar.

 23. Kaldığımız yerden devam edersek Göktürk devleti sayesinde bütün Türkçe konuşan boylar ile uruklara artık TÜRK denilmeye başlanmıştır.

24. Yukarıdaki sayılan gerekçelerle sık sık isyanlar çıkıyor, Hakanın muhalif yakınlarının etkisiyle bazı devletler çok kısa zamanda parçalanıyor ve yok oluyordu.

 25. Türklerin ilk dönem özelliklerinden bahsetmeye devam edeyim en iyisi: Türkler aynı kandan bireylerden oluşmuş/ böyle bir şeye inanmış bir toplum asla olmamışlardır. Asena yada Açine adlı dişi Kurttan türemiş silah arkadaşlığına dayalı bir topluluk olduklarına inanmışlardır.

26. Türkler demircilikten anlar, silahını kendisi yapar, iyi peynir ve yoğurt yapar, iyi pastırma yapardı. Ata çok iyi biner. Hatta At üzerinde uyuyabilirdi. Yakın hatta uzak akrabasıyla evlenmezdi. Hatta aynı oymaktakiler birbirine kardeş gözüyle bakar evlenmezlerdi.

27. Türklerin eski dini Göktanrı dinidir. Türkler Moğollarca asimile edilenler dışında Şaman değildir. Göktanrı dininin peygamberi, tapınağı,, kitabı, imamı yoktur. Göktanrı ise evrensel bir tanrı değil yalnızca Türklere aittir. Gök ve toprak kutsaldır. Yer tanrıçası "Umay"dır.

28. Türklerde kölelik ve cariyelik yoktur. Kadında erkek gibi yay ve kılıç kullanır, ata biner, erkekle eşitti. Örtünmezdi. Bakirelik ve iffet çok önemliydi. Irza geçmenin cezası kesin idamdı. Türkler asla domuz eti yemezler, domuzu sevmezleri. Ama örneğin Moğollar domuzu yerdi.

29. Eski Türkler genelde açık ela renk gözlü ve kumraldı. Elmacık kemikleri çıkık değildi. Değirmi yüzleri vardı. Beyaz tenliydiler Gözleri çekik değil daha çok badem şeklindeydi.. Fakat mekanları değiştikçe o bölgenin insanlarıyla karışmış onların şekillerini de aldılar.

30. Türkler bu dillerini ve dinlerini dahi benimsetmeme çabası onların bazen yeni zaptettikleri topraklarda eriyip gitmesine neden olmuştur.Türklüğün bu kötü huyuna dur diyen yine Osmanlı olmuştur. Ama Osmanlı bile Türk Dilini ihmal etmiştir.

31. Türkler kurttan türediklerine, Moğolllar domuz ve köpekten, Tibetliler ise Köpekten Türediklerine inanırlardı. Bu sebeple Osmanlının ilk devirlerine kadar Türkler Moğolları hep hor görmüşlerdir.

32. Eski Türkler Göçer ya da yarı göçerlerdi. Bunu istisnası Uygurlarıdır. Onlar şehirli ve daha medeni bir topluluktu. Ve o dönem kent medeniyeti oluşturmuş Türkler Uygurlardı

33. Türklüğün bir ucunda Göktürk öteki ucunda Osmanlı durur. Bu ikisi arasındaki bağ OĞUZ'dur. Oğuz ne midir? Bana göre çekirdek Türklerdir. Ama bu konuda görüşler muhteliftir.

34. Türklerde baba soyu önemlidir. Soy babadan takip edilir. Bunu Osmanlıda çok tipik olarak görebiliriz. Osmanlı padişahları yabancı kadınlarla evlenmekten çekinmemişler hatta bu teşvik edilmiştir.

35. Türkler pek çok dini benimsemiştir. Ama hiç biri İslam kadar bünyesine uygun düşmemiştir. Türklerin İslama zorla girdiği büyük ve korkunç bir yalandır.

36. Bunu çok iyi analiz eden büyük Türk veziri TONYUKUK (Göktürk veziri) Hakanına şunu der: "Buda ve Lao Çe öğretileri uyuşukluk telkin eder, bizim savaşma, güçlenme ve irade duygularımızı bu yok eder bu yüzden asla TAPINAKLAR inşa etmemeliyiz.

37. Bu tarihi uyarı çok büyük bir etki yapmış ve Türkler İslam'a girene kadar tapınak inşa etmemiştir. Peki İslam'a girip Camiler yapınca savaşçı özellikleri yok mu olmuştur. Aslaa.. Çünkü Tonyukuk'un bahsettiği Budizm ile İslam çok farklıdır.

38. Türklerin savaşma yetenekleri ve Alplik sıfatları İslamın Cihad, Mücahid kavramlarıyla örtüşmüş ALPEREN sıfatıyla ama bu kez farklı bir amaç uğruna Türkler savaşmaya devam etmişlerdir.

39. Türkler 751 yılından itibaren Müslüman olamaya başlamış özellikle 900 lü yıllarda kitleler halinde Müslüman olmaya başlayınca "Türk İman" nidası Farsça'da Türkoman, Türkeçe de ise TÜRKMEN diye söylenir olmuştur


40. Türk'e değer katan onu medenileştiren, ona Başta Osmanlı ve Selçuklu gibi muhteşem devletleri kurduran en büyük motivasyon İslam dini olmuştur. Türkler Müslüman olduktan sonra İslam'ın taşıyıcısı, Yürütücüsü, savunucusu olmuştur.

41. Avrupa'da daha çok yakın tarihe kadar Müslüman demezler Türk derlerdi. Hatta Boşnaklara bile Türk derlerdi. Ve daha yeniye kadar İslam'ı Arap kültüründen çok iyi ayrıştırmayı becerdiler. Selçuklu ve Osmanlı Eski Türklerin yapamadığını yapıyor asimile olmuyordu…

 Kaynaklar:

1. Ana kaynağım "Omurgazışlaştırılmış Türklük" Prof. Dr. Teoman Duralı ( Çoğu yerde kitaptaki cümleleri birebir kullandım.)
2. Türklerin Tarihi (Jean-Paul Roux)
3. Ah şu biz KAra Bıyıklı Türkler (Deinrtaş Ceyhun)
4. Göktürkler (Prof. Dr. Ahmet Taşağıl)
5. Türker Nasıl ve Niçin Müslüman Oldu (Oğuz Çetinoğlu)
6. Osmanlı Devleti (Prof. Dr. Halil İnalcık)

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

EHL-İ KİTABI ve ONLARIN KUTSAL KAYNAKLARINI NE KADAR TANIYORUZ?

Peygamberimiz (SAV) Neden Bir Ay Süresince Eşlerine Küstü?

Türkiye'nin Sınırları Nasıl Çizildi, Ayrıntıları Ne Kadar Biliyoruz?