Yeniden Koyun ve Keçi Efsanesi
1. Koyun ve keçiyi sakın ola ki küçümsemeyin. Zira
"Koyun ve Keçi" Türk kültürünün, yani Türk yaşam biçiminin en baskın unsurlarından
olagelmiştir.
2.
Genel anlamda koyun yetiştiriciliği yapanlara “TÜRKMEN”,
Keçi yetiştiriciliği yapanlara da “YÖRÜK” dendiğini biliyor muydunuz?
3.
Bakın “Koyun ve Keçi” yerleşikliği ya da
göçebeliği de kısmen belirleyen iki hayvan türü aynı zamanda... Koyun
yetiştirenler (TÜRKMEN) “genelde” yerleşik, Keçi yetiştirenler (YÖRÜK) “genelde”
göçebedirler. Bu gerçek, büyük göçebe ailelerin isimlerine bile yansımıştır.
Karakeçililer, Sarıkeçililer gibi...
4.
Yine Tarihte iki büyük Türk Devleti'ne ad
olmuştur Koyun; Akkoyunlular ve
Karakoyunlular gibi…
5.
Türkleri bir coğrafyadan diğerine sürükleyen nedenlerden
biri de Koyun ve Keçilere otlak bulmak değil midir? Yani Anadolu’yu yurt
edinmemiz de az da olsa Koyun ve Keçinin payı vardır.
6.
Koyun ve keçiyi sevmekte haksız da değildik;
çünkü aslına bakarsanız en kaliteli et “kuzu ve oğlak etidir”. En kaliteli
peynirler “Keçi sütünden” yapılır. En kaliteli yoğurt “Koyun yoğurdurur”.
7.
Sağımdan sonra en temiz olan süt yani en az
mikrobiyal aktiviteye sahip sütün keçi sütü olduğunu biliyor muydunuz?
8.
Keçi sütü yağ moleküllerinin çok minik
olmasından dolayı hazmı en kolay süttür. Eğer 12 aylıktan büyük bebeklere/çocuklara
süt vermek gerekiyorsa keçi sütü önerilir.
9.
Merada beslendikleri için etlerinde bulunan bazı
yağ asitleri dikkat edin "damar açıcı" özelliğe sahiptir. Son
yıllarda en çok kırmızı et ve peynirde bulunan Konjuge Linoleik Asit (CLA) ile
yapılan çalışmalarda önemli bulgulara ulaşılmıştır. Bu çok özel “yağ asidi”
özellikle merada otlayan hayvanların etinde bulunur. Yani koyun ve keçi etinde.
10.
"Koyun yapağısı ve keçi kılı" gerek
sentetik lif gerekse bitkisel liflerle kıyaslanmayacak kadar kalitelidir.
Bunların günlük yaşamımızda çok daha fazla kullanılması gerekir. Sağlıklı
yaşama inanılmaz katkı yapar bu ürünler.
11.
Koyun ve Keçi kılı Türk ulusuna “Yurt” olmuştur
binlerce yıl… Otağ (Türk Çadırı)'ın bir adının da “YURT” olduğunu biliyor
muydunuz?
12.
Benim hayran olduğum Selçuklu Mimarisinin esin
Kaynağı da bu YURT (Otağ, Türk Çadırı) tur zaten. Ör. Türk Mimarisinde ;
Kümbetler, Kevansaraylar, hatta Camilere bakın aslında görünümünü otağdan
(Yurt) alırlar
13.
Fakat maalesef bu iki tür (Koyun ve Keçi), Sığır
ve Tavuk lobisi (-ki gülmeyin böyle bir lobi var, bu yazının konusu olmadığı
için ayrıntıya girmiyorum.) tarafından
resmen olumsuz propagandaya uğrayarak ürünlerinin yine olumsuz reklamı
yapılmıştır.
14.
Meraların azalması, köyden kente göç ve bu iki
türün ürünlerinin olumsuz reklamı nedeniyle ülkemizde son yıllara kadar sayıları
ciddi oranda azalmıştı. Koyun ve keçi köyü ve köylülüğü aşağılamanın aparatı
yapılmıştı
15.
Önce keçiyi hedef aldılar "Orman
Düşmanı" diye. Buna çoğu zaman konuyu hiç bilemeyenler de alet oldu. Hatta
ismi lazım değil bir meşhur (!) belediye başkanı “Tüm keçileri kesip orduya
yedirelim ve kurtulalım bu hayvandan” diye bas bas bağırdı 2000 lı yılların
başında.
16.
2008 yılında bir "Keçi İmha Planı"
hazırlandığını biliyor muydunuz? Evet, evet o dönem “Orman Bakanlığı’na”
birileri böyle böyle bir program hazırlattı...
17.
Neredeyse Türkiye'de “KUŞ GRİBİ” bahane edilerek
"Köy tavuklarına" yapıldığı gibi bir imha planı Keçiler içinde yürürlüğe
giriyordu… Peki kim engelledi bunu biliyor musunuz?
18.
Biz de yerel gazeteler de ve bazı bilimsel
dergilerde epeyce yazdık bu konuda ama Keçinin ülkemizde soykırıma uğramasına engel
olan kişi: Recep Tayyip Erdoğan... Masasına konulan “Keçi İmha Planını”
imzalamadı.
19.
Hatta, ardından TAGEM (Tarımsal Araştırmalar
Genel Müdürlüğü) bünyesinde Koyun ve Keçi
üzerine güzel projeler yapıldı. Sayıca azalan keçi ve koyun varlığımız tekrar arttı, ama;
bu güzel çalışmalar ve sayının artması
tek başına çözüm değildi.
20.
Sorun, koyun ve keçi ürünlerine olan talebin
azalmasıdır. Çocuklarımızı hiçbir tadı olmayan “ot” gibi tavuk etine ketçap
mayonez ve değişik sosları aracı yaparak alıştırmayı başardılar. Çocuklarımızın
damak zevkini değiştirdiler. Şu andaki pek çok “yetişkin” o damak zevki
değiştirilen çocuklar aslına :((
21.
Koyun ve Keçinin et ve sütündeki kendine has aromaya
"pis koku" dediler ve milleti buna inandırdılar. Oysa koyun
yoğurdunun kokusu mükemmeldir. Bunu koyun yoğurduna hasta olan ben iyi bilirim…
22.
Ağzına bir kez bile "Oğlak eti" değmeyen
şehirliler (!) "ama pis kokuyoooo" dediler :)). Koyun eti dendiğinde
kuzu ve toklu (genç koyun) eti, keçi eti dendiğinde; oğlak ve çepiç (genç keçi)
eti anlaşılmalıdır. Bunlarda koku filan olmaz. Çocuklarınıza mutlaka bunları
yedirin.
23.
Sevgili dostlar koyun ve keçi konusunda ve
bunların ürünleri üzerinde çokça araştırma ve yayını olan bir akademisyen kardeşiniz
olarak söylüyorum ki; Sağlıklı olmak için koyun ve keçi ürünlerini tercih
ediniz. Bol bol tüketiniz. Piyasadaki bir sürü uyduruk diyetisyeni
dinlemeyiniz.
24.
Koyun ve keçi ile ilgili handikaplardan biri de
meralardır. Günümüzde meralar çok azaldı. Mevcut meralar da zaten Koyun ve keçilerin
otlamasına uygun zayıf meralar. Ama onlar da azalıyor. Mera "Hayvanın
Eczanesidir" dolayısıyla sağlıklı hayvansal ürün merada üretilir. Bu
sebeple meraların korunması ve ıslah edilmesi de çok önemlidir.
25.
Sonuç olarak; Koyun ve keçiyi desteklememiz lazım.
Tüketici olarak bunların ürünlerini tüketerek destekleme görevinizi
yapabilirisiniz. Doğal şifa kaynağında (mera)otlayan bu hayvanların ürünlerini tüketirsek,
tüketilmesini teşvik edersek artan talep üretimi de olumlu yönde etkileyecektir
zaten.
Selam ve sevgilerimle…
Tolga Tanolcay
Haklısınız ama koyun ve keçi et , süt ve süt ürünü olarak çok pahalı
YanıtlaSilAnkarada yaşıtiyorum koyun sütü bulamadım bulduklarıma da güvenemedim
Malum bu yapay aromalarla normal sütü koyun sütü gibi yapabiliyorlar
Kaleminize sağlık Tolga hocam bu konuların çok tekrarlanması lazım.
YanıtlaSil3-4 yıldır koyun keçi sayısında çok ciddi artış yaşanıyor Anadolu da. Kendi köyümden biliyorum 30 yıla yakın koyun keçi sıfırlandıydı ama şu anda 600-700 e yakın koyun var.